Ocena Teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KS i kw
Autor Poruka
izga Nije na vezi
AK Crankshaft
*****


Poruka: 961
Ugled: 8

Ime: Igor Vranjes
Vozi: Golf mk1/Seat
 Banja Luka
Poruka: #1
Information KS i kw
Konji su po svojoj prirodi vrlo zavodljive životinje. Kada ih èovjek vidi onako lijepe, uredne, elegantne i tihe, pomislio bi da je to najzahvalnija životinja kojom èovjek može gospodariti. Možda je i to razlog zašto su vozaèi vrlo slabi na «konjicu» koja im se nudi pod poklopcem motora pri kupnji automobila. I što je više tih «konja» to je èovjek zadovoljniji.

No, jeste li se ponekad uopæe zapitali što ti «konji» uopæe znaèe kao konkretan podatak? Pojam «konjska snaga» ili skraæeno KS je fizikalna jedinica za snagu koja je u meðunarodnom sustavu mjernih jedinica prije gotovo 25 godina zamijenjena pojmom «kilovat» (skraæenica kW ) i zato u tehnièkim podacima vozila najèešæe i stoji snaga pogonskog motora izražena upravo u kilovatima, iako je konjska snaga puno uvrježenija i poznatija. Izmeðu te dvije jedinice postoji reciprocitet koji se raèuna na slijedeæi naèin:

1 KS = 0,736 kW 1 kW = 1,36 KS

U praksi, konji raspolažu veæom efektivnom snagom od 1 KS, a lako je moguæe da na Svijetu postoji i èovjek koji ima snagu od jedne ili više konjskih snaga. Snaga je po svojoj fizikalnoj definiciji umnožak sile koja djeluje na neko tijelo i brzine gibanja tog tijela. Ako ste Vi u stanju u jednoj minuti diæi teret mase 75 kg okomito na visinu od 60 m to znaèi da ste vi za vrijeme te radnje imali prosjeènu efektivnu snagu upravo od jedne konjske snage. Vi si možete smanjiti masu tereta što ju podižete, no tada æete morati poveæati brzinu podizanja, a vrijedi i obrnuto, jer je snaga, kao što smo spomenuli, umnožak tih dvaju faktora. Znaèi, ukoliko ste u stanju podiæi u jednoj minuti teret od 150 kg na visinu od 30 m, ili masu tereta od 37,5 kg na visinu od 120 m, Vi nominalno raspolažete istom efektivnom snagom – jednom konjskom snagom.

Ovaj sam primjer namjerno odabrao kako bi predoèio relativnost snage u odnosu na krajnji uèinak, jer ponekad nemaju snage pogonskih motora pojedinih vozila jednaku «težinu». U automobilskoj terminologiji èak postoje pojmovi «trkaæi konji» i «tegleæi konji».

Uzmimo si, na primjer, jedan pogonski motor od okruglo 100 KS tj. 74 kW. Takvim motorom raspolaže motocikl, automobil, kamion i traktor. Što ta snaga donosi svakom od spomenutih vozila?

Motociklu taj motor omoguæuje da postigne maksimalnu brzinu veæu od 250 km na sat. Ali treba uzeti u obzir da taj motocikl zajedno s vozaèem nije teži od 300 kg. Automobil s navedenom snagom ne može razviti brzinu ni 200 km na sat, ali on može povesti sa sobom pet putnika i njihovu prtljagu te imati ukupnu masu veæu od dvije tone. Kamion pak razvija najveæu brzinu od 100 km na sat, ali zato njegova ukupna masa može biti i do 10 tona. I na kraju preostaje traktor kojemu je putna brzina najviše 40 km na sat, ali zato isti može izorati njivu trobraznim plugom.

Dakle, iako je snaga pogonskih motora tih vozila ista, oni su po svojoj namjeni potpuno razlièiti. Navedeni traktorski motor nikada ne bi postigao brzinu od 250 km na sat, jer je preglomazan, pretežak i prespor. Niti motor motocikla nije u stanju pokrenuti trobrazni plug na njivi, jer je za to prelagan, preosjetljiv na veliko optereæenje i nedovoljno robustan.

I zato u praksi postoje motori koji, koliko god imali istu nazivnu snagu, po svojoj primjeni su specijalizirani samo za odreðene uvjete eksploatacije i kao takvi su konstrukcijski nezamjenjivi...

I da se razumijemo...imati u automobilu pogonski motor od stotinjak konjskih snaga nije mala stvar!

Auto Klub CRANKSHAFT
Banja Luka
09-03-2012 03:41 AM
find reply
Zex Nije na vezi
Predsjednik
*******


Poruka: 17,585
Ugled: 61

Ime: Nikola B. Kopanja
Vozi: 205Mi16/205GTI
 Banja Luka
Poruka: #2
RE: KS i kw
(09-03-2012 03:41 AM)izga Piše:  Navedeni traktorski motor nikada ne bi postigao brzinu od 250 km na sat, jer je preglomazan, pretežak i prespor.

Logicno hhahahahaha

Salu na stranu, zanimljiv tekst, mada cini se dosta stariji, ali i dalje jako zanimljiv, svaka cast Izga.

Auto Klub CRANKSHAFT
Banja Luka
09-03-2012 05:14 AM
www find reply
nara_32 Nije na vezi
Prva brzina
**


Poruka: 32
Ugled: 0

Ime: Dragan Naric
Vozi: Mercedes 190D
 Kotor Varos
Poruka: #3
RE: KS i kw
I uprosten, da bi vise ljudi moglo razumjeti. Tacno je to za motor, traktor, auto... Ali to nema veze sa konjskim snagama, nego sa obrtnim momentom. A on opet sa hodom klipa. A gdje je tu transmisija. A broj obrtaja koji je u direktnoj vezi sa maksimalnom brzinom. Tako da je odgovor zasto kamion od 100 konja vuce 10 tona, mnogo komplikovaniji Big Grin
12-03-2012 08:14 PM
find reply


Skoči na Forum:


KontaktAuto Klub Crankshaft ForumPovratak na VrhPovratak na SadržajLite (Arhivski) OblikRSS